sobota, 29 października 2011

Ciasto z czekoladą i cukinią

Dzisiejszy pochmurny dzień rozweseliła wizyta na Hali Targowej- jak zwykle zresztą:) Jest to jeden z lepszych sposobów na poprawienie sobie nastroju- zakupy a potem gotowanie. Dzisiaj dodatkowo wszędzie królowały obłędnie pomarańczowe dynie, co trochę rozweseliło otaczającą mnie ponurość. Wyjątkowy wysyp dyń w ten weekend jest spowodowany modą na dość dziwne "święto", ale jedno trzeba przyznać- dzięki temu coraz więcej ludzi sięga po dynie i może spróbować jak ona smakuje, i może jeszcze to polubią :)

Ale na przekór- nie o dyni dzisiaj. U Pana Janka ostatnie cukinie, no może nie ostatnie w ogóle, bo te jeszcze będą, ale koniec z małymi, jędrnymi, cieńkoskórnymi okazami, które najbardziej lubię. Ostatnie okazy trafiły do ciasta:)

Przepis na to ciasto pochodzi od Clotilde Dusoulier autorki popularnego bloga Chocolate and Zucchini. Pierwszy raz zrobiłam je z proporcji, które ona proponuje. Wyszło bardzo dobre, jednak jak dla mnie za mało cukiniowe. Dlatego postanowiłam zwiększyć ilość cukinii równocześnie zmniejszając ilość czekolady. I jak dla mnie był to strzał w dziesiątkę. Możliwe, że czekoladoholikom ten krok się nie spodoba, dlatego po oryginalne proporcje sięgnijcie tutaj.

Aha, i jeszcze jedno. Najlepiej w tym przepisie sprawdzą się cukinie, które nie są nazbyt wyrośnięte (nie zawierają wówczas tyle wody).




Ciasto z czekoladą i cukinią

Składniki:
240g maki pszennej
450g cukinii, nieobranej, startej na dużych oczkach
100g gorzkiej czekolady, posiekanej
45g kakao
180g cukru brązowego
110g masła (lub 1/2 szklanki oliwy)
3 duże jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli morskiej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżki mocnej niesłodzonej kawy



Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
Mieszamy suche składniki razem. Masło ucieramy z cukrem, aż będzie puszyste. Dodajemy do niego wanilię, kawę i roztrzepane jajka. Następnie łączymy to z połową suchej mieszanki, mieszamy tylko do momentu, aż składniki się połączą. Do pozostałej mąki dodajemy cukinię i czekoladę, mieszamy i tak przygotowaną mieszankę łączymy z częścią z masłem. Nie należy przesadzić z mieszaniem. Ciasto przekładamy do przygotowanej formy (posmarowanej masłem i wysypanej mąką) i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 40-50 min.

Smacznego :)






7 komentarzy:

  1. ale piękne te cukiniowe wiórki na wierzchu!

    OdpowiedzUsuń
  2. a jakie były niesforne przy robieniu zdjęć ;)
    pzdr

    OdpowiedzUsuń
  3. łaaaadne :)taki kontrast kolorów mógłby sie sprawdzić i wnętrzniarsko może nie..? :)ogólnie mniau. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wariactwo, z czystej ciekawości (a tak na prawdę z łakomstwa bo jesteśmy słodyczowymi ćpunkami) zrobię chyba jutro. dzięki za pyszne przepisy :)

    No i faktycznie Hala najlepsza na zakupy!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. @ PP - widzę, że co po niektórzy się uaktywnili nareszcie:)
    @ MoKa - polecam się na przyszłość;) mam nadzieję, że połączenie przypadnie wam do gustu!

    OdpowiedzUsuń
  6. mistrzostwo świata, wizualnie i smakowo. to pierwsze cięzko przeoczyć (PP może mieć rację w kwestii frabiarskiej) ale to drugie to już trzeba osobiście - no i zawieść się cieżko :)

    OdpowiedzUsuń