poniedziałek, 3 października 2011

Brownie dyniowe


W miniony weekend oficjalnie rozpoczęliśmy sezon dyniowy!!! Zostały zakupione większe ilości dyni, część od razu zamroziłam, z części zrobiłam pure w celu dalszej obróbki.

Na pierwszy strzał poszedł przepis wygrzebany przez Paulinę (!!!) i niecnie przeze mnie wykorzystany, a co! :) Jest to wegańskie dyniowe brownie, w mojej wersji nie do końca wegańskie bo użyłam zwykłego mleka.

Dyniowe brownie

Składniki na spód brownie:
100g gorzkiej czekolady
230g pure z dyni
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki oleju
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3/4 szklanki maki
1/4 szklanki kakao
1 łyżka tapioki
1/4 łyżeczka sody
1/4 łyżeczka soli

Składniki na warstwę dyniową:
230g pure z dyni
2 łyżki tapioki
1/2 szklanki mleka sojowego
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/4 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu

Piekarnik nagrzewamy do 180 C.

Czekoladę rozpuszczamy (Czekoladę łamiemy na kawałeczki, wkładamy do małej miski, którą z kolej umieszczamy nad garnkiem z gorącą wodą.) Do osobnej miski wkładamy pure z dyni. Dodajemy cukier, olej i ekstrakt z wanilii i bardzo dobrze ucieramy. Następnie dodajemy przesianą mąkę oraz kakao, skrobię ziemniaczaną, sodę i sól. Wszystko mieszamy do wyrobienia ciasta. Do powstałej masy pomału wlewamy czekoladę, mieszamy.


W osobnej misce mieszamy wszystkie składniki warstwy dyniowej, aż do uzyskania gładkiej masy.

Blachę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wlewamy masę czekoladową, równomiernie rozprowadzamy starając się wokół krawędzi stworzyć "murek". Następnie w środek wlewamy masę dyniową i również równomiernie rozprowadzamy. Pieczemy około 30-40 minut. (Masa czekoladowa delikatnie zapiecze się na krawędzi, a masa dyniowa powinna się ściąć. Nie trzeba się przejmować jak nie jest do końca ścięta po 40 min.) Po upieczeniu i ostudzeniu wsadzamy ciasto na minimum 1,5h do lodówki.


Edit: w odpowiedzi na pytanie:) tapiokę spokojnie można zastąpić mąką ziemniaczaną.

7 komentarzy:

  1. jak ono pieknie wyglada!!!!swietna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A jak smakuje! Bardzo dobry tryb współpracy, ja będę wygrzebywac i podrzucać a dalej - wiadomo :D:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. eh, coś nie umiem sie tym obslugiwać jeszcze:)
    Dzięki Wam za dobre słowa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. robiłam nieco inne brownie z dynią, ale mogę powiedzieć, że połączenie czekolady z dynią sprawdza się doskonale :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepiękne! A ten łańcuszek aż po horyzont bardzo zachęcający :)

    OdpowiedzUsuń